Kálvin emlékévek 2009-2014

Genf, a világ „legkisebb nagyvárosa”

2009.11.25., 08:57

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Genfről legtöbbünknek Kálvin János, a reformáció atyja jut eszébe. A város azonban az azóta eltelt időben is megállta a helyét. Genf tavasszal mutatja a legszebb arcát az idelátogatóknak, ilyenkor a kis utcák kávézói zsúfolásig telve hirdetik az élet élvezetét.
Genf (franciául: Genève, németül: Genf, olaszul: Ginevra, spanyolul: Ginebra) a második legnagyobb lélekszámú város Svájcban (Zürich után). A Genfi-tó partján, a Rhône folyó kifolyásánál fekszik. Genf kanton fővárosa. Területe 15, 86 km², tengerszint feletti magassága 375 méter.

A város teljes népessége 185 726 fő a 2007-es adatok szerint, népsűrűsége pedig 11,710 fő/km². Ez utóbbiból kifolyólag meglehetősen sűrűn lakott a város, csak összehasonlítási alapként: Budapesten „mindössze” 3242 fő/km² a népsűrűség. Genf lakossága igen sokszínű képet mutat, a város 182 ezres lakosságának csaknem a fele, 44%-a külföldi. A beszélt nyelvek sokasága is ezt tükrözi, Genfben jó eséllyel megértenek bennünket akár németül, franciául, vagy esetleg olaszul kommunikálunk szívesebben. A város egyébként az úgynevezett Francia-Svájchoz tartozik, és a legkozmopolitább település az országban. Az éghajlat a genfi tó környékén a legkedvezőbb országszerte, mérsékelt, mediterrán időjárás jellemzi.
A város története

Az ókorban egy kelta törzs, az allobrogok megerősített határvárosa volt Genava néven. Julius Caesar is járt erre a gall háború során. A népvándorlás során a burgundiak fővárosa lett 443-ban. A frank birodalomhoz csatolták 534-ben. A középkorban (kb. 400-tól) a genfi püspökök uralták. A polgárság elégedetlensége hozzájárult a reformáció térhódításához. Kálvin János 1536-ban jött először a városba, ekkor kiáltották ki a város függetlenségét. Kálvinnak időlegesen távoznia kellett, ám visszatérése után Genf a kálvinizmus központja lett. Kálvin 1559-ben alapította meg akadémiáját. A jakobinus diktatúra Genfre is átterjedt, amely 1798-tól 1814-ig Franciaországhoz tartozott. A bécsi kongresszus idején csatlakozott a Svájci Államszövetséghez.

Az első világháború után Svájc semlegessége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy itt működött a Népszövetség (az ENSZ elődje) 1920 és 1939 között. A második világháború befejezése óta számos ENSZ szervezet és nem kormányközi nemzetközi szervezet székhelye.


Genf címere

Genf napjainkban

A város ma is számos szervezet központja: itt székel a híres Nemzetközi Vöröskereszt, és a nagy európai részecskekutató központ, a CERN, az ITU (a Nemzetközi Távközlési Unió), és az ILO (a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) is.
Az előbbieken felül az ENSZ európai székhelye, melyen belül a UNHCR (az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa), a WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) , a WTO (az ENSZ Kereskedelmi Világszervezete) és a WIPO (az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete) központjának is otthont ad.
A svájci város évszázadok óta méltán híres az óragyártásról, több mint húsz világhírű márkával képviselteti magát a piacon.

Buenos Aires és Párizs testvérvárosa nem fukarkodik a hírességek terén sem: Jean-Étienne Liotard (1702–1789) rokokó festő, Jean-Jacques Rousseau (1712–1778) filozófus, Henri Dunant (1828–1910), a Vöröskereszt megalapítója, Ferdinand de Saussure (1857–1913) nyelvész, a strukturalizmus kidolgozója és Jean Piaget (1896–1980) pszichológus, az episztemológia atyja mind ide kötődik születése, élete vagy épp halála által.

Látnivalók, múzeumok

Ha Genfben járunk, ne maradjunk ki pazar kulturális életéből! A leghíresebb látnivalók között szerepel a Reformátorok fala, mely Kálvin és három társa szoborcsoportja, mellette – többek között – Bocskai István szobra is megtalálható.
Ha már szobrokról beszélünk, nem maradhat ki a városnézésből Erzsébet (Sissi) császárné és magyar királynéé sem, mely az ellene elkövetett merénylet színhelyén áll.

A magyar vonatkozású kulturális emlékek sorát gyarapítja a Bartók Béla szobor is, melyet a Genfben élő magyarok kezdeményezésére állítottak. Másik híres zeneszerzőnk, Liszt Ferenc egyéves itt tartózkodása sem múlt el nyom nélkül, emlékét a róla elnevezett tér őrzi időtlen időkig.

A lehetőségek múzeumok terén sem kevésbé sokszínűek: a képzőművészet szerelmesei ellátogathatnak a Petit Palais modern gyűjteményébe, az iparművészet iránt érdeklődőket pedig az Ariana Múzeum várja tárt karokkal.

A Maison Travel egy gótikus lakóházakban elhelyezkedő művészeti gyűjtemény, és ha egy kis filozófiára vágyunk, irány Rousseau szülőháza!

A természet szépsége méltó lezárást biztosít egy fárasztó kulturális körutat követően: a Genfbe látogatók gyönyörködhetnek a Genfi-tó és környékének idilljében, és a tavon található Jet d’Eau szökőkút pazar játékában, mely a 140 méter magasra törve fáradhatatlanul ostromolja az eget.


Genf turisztikai honlapja angol és francia nyelven Genf honlapja, angol nyelven Magyar nyelven a városról

Rendezvények

Hírlevél


Képgaléra