Kálvin emlékévek 2009-2014

Alkotmányozó Zsinat Debrecenben

2009.03.04., 21:36

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Alkotmányozó Zsinatra készül Kárpát-medence magyar reformátussága 2009. május 22-én Debrecenben, ahol közös egyházalkotmány elfogadásával kívánják szervezeti egységüket helyreállítani.
Az alkotmány és a létrejövő Magyar Református Egyház megalakulásának kihirdetésére úrvacsorás istentisztelet keretében kerül sor délután a református Nagytemplom előtti téren. Az istentisztelet előtt a főtéren az egységre lépő egyházak mutatják be múltjukat, jelenüket, szolgálatukat, színes programokkal közös ünneplésre hívva Kárpát-medence több ezer református gyülekezetének érdeklődőit. Az eseményhez kapcsolódóan a zsinat tagjai megkoszorúzzák a reformáció nagy magyarországi alakjainak szobrait a Debreceni Egyetem főépülete előtti emlékparkban.

Húsvétkor a Kárpát-medencei elnökségek közösen fogalmazzák meg ünnepi körlevelüket, felelevenítik a lelkipásztorok határokon átívelő vendégszolgálatainak szép szokását, ezzel is készülve egyebek mellett az ünnepi alkalomra. A szervezők bátorítják a gyülekezeteket, hogy akik tehetik, testvérgyülekezetükkel közösen vegyenek részt a debreceni programokon.

„A magyar reformátusság a reformáció korától kezdődően mindig több ország területén és több állam szervezeti keretei között élt, egyházjogi közösségben a Kárpát-medencében élő, a reformációhoz csatlakozott nemzetiségekkel” – fogalmaz a Magyar Református Egyház alkotmánytervezetének preambuluma. Az egység helyreállítása azért is megvalósítható, mivel a magyar reformátusság a kényszerű szétszakítottság ellenére folyamatosan megőrizte hitbeli és teológiai egységét, az összetartozást soha nem vonták kétségbe – áll a dokumentumban.

Az Alkotmányozó Zsinat honlapja

Rendezvények

Hírlevél


Képgaléra